Faalangst,

Faalangst is een gevoel van onvermogen, dat zo onaangenaam is dat het blokkerend werkt.

Faalangst ontstaat doordat je aanvankelijk een ander wilt plezieren, dit kan de ouder zijn of de leerkracht op school of een vriend(in).
Rond de puberteit vindt er meest een omschakeling plaats waar je leert om je eigen behoeften te kennen en ook te voldoen.
Bij sommigen kan door bv erfelijke aanleg of omstandigheden iets misgaan bij deze omschakeling.

Door je constant aan te passen aan de ander, raak je van jezelf vervreemd, maar wat erger is ook van de ander.
Je kunt nl niet raden wat de ander prettig vindt en hoe meer je je best doet zonder te vragen hoe verder je je van die ander weg lijkt te raken.
Je hebt gefaald, want je kon die ander niet plezieren.

Als je niet leert vanuit je eigen gevoel te handelen ben je altijd een verliezer. Hier begint de aanpak tegen faalangst.

Dat faalangst vaker optreedt bij mensen met AD(H)D, autisme, beelddenken, dyslexie, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, nieuwetijdsbewustzijn, is kenmerkend.

Er zijn drie vormen van faalangst te onderscheiden, die in de praktijk meestal gemengd voorkomen:

  • Cognitieve faalangst. Deze heeft te maken met het reproduceren van kennis, het gebruiken van vaardigheden, het aantonen van een samenhang. De beoordeling kan komen van een leraar, maar ook van ouders en niet in de laatste plaats vanuit je eigen maatstaven.
  • Sociale faalangst. De motor hier is de angst om afgewezen te worden door mensen die belangrijk voor je zijn. Mensen hebben een zeer basale behoefte er bij te horen in groepen die voor hen van belang zijn.
  • Motorische faalangst. Het gaat hier om angst bij dingen waarvoor je je lichaam moet bewegen. Dit vind je dus bij sporten en praktijkvakken op school. Bij autorijden kan dit bijvoorbeeld ook optreden.

Angst op zich is een gezond overlevingsmechanisme. Zonder dat zouden we roekeloos zijn en te grote risico's nemen. We zouden niet oud worden. Angst maakt ons klaar voor actie. De spieren in je armen en je benen krijgen veel energie en bloed. Dat gebeurt door bloed bij de maag en de hersenen weg te halen.
Zo ben je klaar om te vechten of te vluchten. Bewegen dus. Dit heet de Vecht - Vlucht reactie.
Wat nu een stuk minder gaat is nadenken en stilzitten. Helaas is dat is vaak wat je moet doen.

Gevolg: je kunt niet nadenken, zwetende of trillende handen, hoofdpijn, misselijk, hyperventialtie, friemelen om een aantal kenmerken te noemen.

Wil je je faalangst verminderen, neem dan vrijblijvend contact met me op.